Psycho Analytische Hypnotherapie

► klik op de driehoekjes om meer te weten te komen ►

Wat is Hypnose?

Het woord ‘hypnose’ komt van de Griekse god Hypnos en betekent slaap. Deze god heeft de mensen de zegeningen van de slaap gegeven.

Hypnose is echter geen slaap, hoewel dat soms wel gedacht wordt. Dit misverstand komt meestal voort uit verhaaltjes of show-hypnose, waarbij het ‘slachtoffer’ gesuggereerd wordt slaperig te zijn en tenslotte in slaap te vallen. Al lijkt iemand die in hypnose is te slapen, doordat hij er zo uitziet, het tegendeel is waar.

Hypnose is een veranderde bewustzijnstoestand, die we ook wel trance noemen. Het is niet zo dat de gehypnotiseerde persoon dan ‘helemaal weg’ is en niet meer weet wat hij doet. De persoon is zich nog wel degelijk bewust van zijn situatie en omgeving, maar dit bewustzijn is zogezegd op een lager pitje komen te staan. Het is te vergelijken met, wanneer je totaal verdiept in een spannend boek, je er niet bewust van bent, dat een van je gezinsleden de kamer in is gekomen. Of wanneer je diep in gedachten uit het raam zit te staren en je hoort niet dat je wordt gevraagd of je nog koffie wilt. Je bent als gehypnotiseerd.

Het bewust zijn van de omgeving is dus op een lager pitje komen te staan, maar naar binnen is er juist een verhoogde concentratie, waardoor een bewustzijns-vernauwing ontstaat. De Britisch Medical Association geeft de volgende definitie van hypnose/trance: “Hypnose is een tijdelijke toestand van gewijzigde aandacht bij de patiënt, een toestand waarin verschillende verschijnselen spontaan of als reactie op verbale of andere prikkels kunnen optreden”.

Hypnose staat bekend als de moeder van alle therapievormen.

Hypnotherapie is een intensieve kortdurende therapie. Het werkt als psychotherapie, maar dan met behulp van hypnose, wat door de eeuwen heen al wordt toegepast om inzichten te verkrijgen in onbewuste processen.

De oorzaak van problemen is alleen bij de wortel te onderzoeken om deze daarna te helen!

Heb je emotionele problemen, dan is hypnotherapie precies wat je zoekt. Lichamelijke kwalen en ziektes, veroorzaakt of verergerd door angst en spanning, worden verlicht en destructieve gewoontepatronen gereorganiseerd.

Er zijn vier algemene toepassingsgebieden:

* Lichamelijke en psychosomatische klachten
(= ziekten die zich uiten in lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak)
* Verwerking van klachten op emotioneel gebied.
* Probleemgewoontes die aangeleerd zijn. – Persoonlijke en spirituele ontwikkeling.
* Persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Binnen de therapie maak ik gebruik van de volgende technieken

In de hypnotherapie worden verschillende technieken gebruikt, om verschillende doelen te bereiken. Het te bereiken doel wordt ten eerste bepaald door de cliënt in overleg met de therapeut.

Ik maak gebruik van technieken die de oorzaken van problemen helpen ontdekken en alsnog verwerken. Er zijn technieken om patroongedrag te verminderen, waarbij de cliënt de problematische gevoelens en reacties (bv. fobieën) gaat loslaten, die met dat gedrag worden geuit.
In bepaalde situaties werk ik met technieken om positief gedrag (bv. assertief gedrag) (opnieuw) aan te leren of negatief gedrag (bv. slechte gewoonten) af te leren.

* Progressieve Relaxatie (een methode ter ontspanning),
* Ontspanning en ademhaling,
* Aarding en gronding,
* Harmoniseren van de elementen vuur, aarde, lucht en water,
* Ik-versterking en zelf-bescherming,
* Geleide Fantasie (visualisatie),
* Actieve Imaginatie (visualisatie),
* Imaginair Lichamelijk Onderzoek (visualisatie),
* Idiomotorisch reageren (directe communicatie met het onderbewuste),
* Pathwork (vanuit zelfkennis en acceptatie je verantwoordelijkheid nemen),
* Regressie (terug in de tijd),
* Innerlijke Kind,
* Reparenting (je eigen vader en moeder worden),
* Losmaking van belastende relaties,
* Verschillende exploratietechnieken (onderzoeken van wat er in het onderbewuste ligt opgeslagen),
* NLP (denken en overtuigingen verhelderen en rechtzetten),
* Voice Dialogue (de verschillende en tegenstrijdige delen in jezelf met elkaar in harmonie brengen),
* Psychosynthese (de verschillende en tegenstrijdige delen in jezelf met elkaar in harmonie brengen),
* Droomwerk,
* Reïncarnatie,
* Focussen.

Toepassingen

Hypnose wordt door de eeuwen heen al toegepast om inzichten te verkrijgen in onbewuste processen; zij staat bekend als de moeder van alle therapievormen.

Hypnose stimuleert de ontspanning sterk, maakt de cliënt ontvankelijker voor suggestie en brengt hem/haar nauwer in contact met zijn/haar innerlijk.  Dit is heel bevorderlijk als je aan emotionele problemen werkt. Lichamelijke kwalen en ziektes, veroorzaakt of verergerd door angst en spanning, worden verlicht en destructieve gewoontepatronen worden ermee gereorganiseerd.

Hypnotherapie werkt als psychotherapie, maar dan met behulp van hypnose. Het voordeel van hypnotherapie is, dat het een intensieve kortdurende therapie is.

Hypnotherapie komt steeds meer in de belangstelling. Hypnose wordt al gebruikt in: de tandartsenpraktijk, de gynaecologie, pijn- en brandwondencentra, begeleiden van kanker- en aidspatiënten, rouwverwerking, etc. Zeer belangrijk in deze tijd is de verlossende rol die hypnotherapie soms inneemt bij stress en burn-out.

Slaap is uiterlijke schijn; van binnen is er veel activiteit.

De meerwaarde van Psycho Analytische Hypnotherapie, die zich onderscheidt van de ‘gewone’ hypnotherapie, is dat deze dieper op de psyche van de cliënt ingaat.
Introductie in Hypnotherapie – TED Talk 2018