Over Lyke

Lyke Bagaya


Geboren als Boogschutter en Blauwe Adelaar (1959) en met de daarbij passende filosofische inslag, raakte ik al jong geïnteresseerd in de Astrologie. Vanaf mijn 14e ontwikkelde ik mij autodidactisch en begon een eigen praktijk in 1991.


Ik volgde de opleiding van Lea Manders, om wat punten op de i te zetten. Door het diploma werd ik erkend door het NGPA (Nederlands Genootschap van Praktiserende Astrologen) (1994), de huidige AVN (Astrologische Vakvereniging Nederland). Daarna heb ik bijscholingscursussen gevolgd; o.a. in Medische Astrologie bij Joyce Hoen, Zwarte Lichten en Esoterische Astrologie.


Ik richtte SEMANGAT School voor Astrologie op (1995), waarbinnen ik de 4-jarige beroepsopleiding tot praktijkvoerend astroloog verzorgde. Deze opleiding was erkend door de AVN. Binnen de school organiseerde ik ook allerlei andere astrologische en niet-astrologische cursussen en workshops.


Na mijn HBO-opleiding S.U.W. in Nijmegen (heet tegenwoordig het Jungiaans Instituut) breidde ik mijn praktijk uit met Hypnotherapie (2000). Hiermee verdiepte ik het astrologische consult voor mijn cliënten en ging hen ook op therapeutisch diepgaande wijze begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling.


Tussen juni 2003 en 2008 schreef ik de maandelijkse astrologierubriek voor Moesson, een Indisch maandblad; datzelfde deed ik tussen januari 2004 en zomer 2008 voor het 'beauty and health' maandblad Top Santé. Daarnaast zijn er artikelen van mij verschenen in astrologische agenda's van de uitgevers Equinox en Hajefa. Samen met Susan Smit (columniste en schrijfster) heb ik artikelen geschreven voor Top Santé en Avantgarde. Voor schrijfster Claudia van der Sluis heb ik een 10-jarige maankalender gemaakt en astrologische kennis aangedragen voor haar "Grote Boek van de Maan" en voor haar 4-delige elementenserie heb ik tevens mijn astrologische bijdrage geleverd (uitg. Schors).


Tussen 1 oktober 2005 en 1 maart 2012 was ik directeur / eigenaar van HET ELFDE HUIS, Centrum voor Persoonlijke & Spirituele Ontwikkeling te Harderwijk. Hier kon men terecht voor therapieën en consulten, voor cursussen, lessen, opleidingen en lezingen, een uitgebreide Boek & Cadeauwinkel en een Theehuis.


Vanaf 2009 heb ik mijn praktijk uitgebreid met EMDR na mijn opleiding tot EMDR Practitioner, EMDR Master Practitioner en EMDR Therapeut aan de BiVT van René Veraar. In december 2017 uitgebreid met een certificaat EMDR bij kinderen.


Na mijn opleiding tot Trainer Familie Opstellingen aan Hypnos te Bussum, geef ik sinds maart 2011 workshopdagen Familie Opstellingen. Daarbij mag je behalve families ook organisaties, lichamelijke situaties, deelpersonen en delen van je geboortehoroscoop laten opstellen. Eigenlijk mag je alles opstellen, als het onderdeel van een systeem is.


In mei 2013 studeerde ik af als Psycho Oncologisch Therapeut ook aan Hypnos te Bussum.  Alle methoden waarmee ik gewend ben te werken, mag ik hierdoor toepassen ten behoeve van het welzijn van mensen met kanker, mensen die kanker hebben gehad en/of hun naasten. Hierbij richt ik mij op het lichamelijk, geestelijk, emotioneel en sociaal welzijn en begeleid ik desgewenst de cliënt tijdens het gehele traject van de ziekte. Mocht de cliënt niet (meer) in staat zijn bij mij in de praktijk te komen, dan kom ik op huisbezoek. Tevens bied ik eventueel nazorg.


In mei 2018 rondde ik de opleiding Energetische Geneeskunde af aan het Instituut CAM (v/h Het Johan Borgman College) te Utrecht en pas deze ook toe in mijn praktijk. In samenwerking met Peter Raadsen, muzikant en sjamaan, bieden wij Energetische Klank Healing - sinds 2020.


December 2018 heb ik de bijscholing Relatietherapie afgerond.


O.a. door studie en bijscholingen heb ik mij ook bekwaamd in werken met: dromen, energieën, intenties, zingeving, verlies en rouw, mediation, lichaamsgericht werk, psychosomatiek (lichamelijke klachten, waarbij psychische factoren een rol spelen), psychospirituele geneeskunde (energetische healing) en meditatie.


Eind 2022 besloot ik uit het systeem van de ziektekostenverzekeraars te stappen vanwege hun steeds verdergaande beperkende regels en eisen en hun steeds karig wordende (of inmiddels verdwenen) vergoedingen voor mijn cliënten. Dat betekent dat ik met ingang van 2023 geen lid meer ben van de beroepsverenigingen NBVH, RBCZ en SCAG.

Een andere grote stap naar bevrijding is dat mijn praktijk online is gegaan en er geen vaste praktijklocatie meer is.

Beide stappen leidden tot de mogelijkheid dat ik mijn consultprijs drastisch heb kunnen verlagen èn dat ik nu ook alle andere leuke dingen die ik aanbied op mijn website kan plaatsen!Lyke is een echt ´mensen-mens´.

Als cliënt voel je je meteen bij haar op je gemak.

Ik vond het erg fijn dat Lyke zoveel kennis heeft van allerlei therapietechnieken. Maar gewoon een goed gesprek was ook altijd mogelijk, net hoe het uitkwam.

Ik heb steeds het gevoel gehad bij Lyke in goede en deskundige handen te zijn. Zij heeft mij weer kracht en levenslust gegeven, niet alleen door haar enorme kennis van verschillende therapietechnieken (EMDR, hypnose etc), maar ook door haar warme persoonlijkheid en het feit dat ze zo'n goede luisteraar is.

Zij begreep mij en daarmee werd meteen al de basis gelegd voor een succesvolle therapie.

Ik kan iedereen Lyke van harte aanbevelen, zeker de mensen die in de reguliere hulpverlening zijn vastgelopen.

Lyke's methodes zijn veel diepgaander dan louter cognitieve gesprekken.

Voor mij was haar manier van aanpak ´the missing link´. Het was precies wat ik nodig had.


Inez D. uit H.